STATE OF TENNESSEE
DEPARTMENT OF REVENUE
ANDREW JACKSON STATE OFFICE BUILDING
NASHVILLE, TENNESSEE 37242

July 22, 1999

Ms. Rosemarie Dunn
GSA/FSS/FCXC

Attn: GSA Smart Pay Program

1941 Jefferson Davis Hwy., Rm. 507
Arlington, Virginia 22202

Dear Ms. Dunn:

Thank you for faxing a copy of the inquiry that seeks confirmation of sales tax
exemption for governmental credit cards.

T.C.A. Section 67-6-308 provides: “notwithstanding Section 67-6-501(a), no sales
or use tax shall be payable on account of any direct sales or lease of tangible
personal property or services to the United States, or any agency thereof created
by congress, for consumption of use directly by it through its own government
employees.”

Both the historical and current interpretation of this provision is that the word
“direct” means that the billing for the goods or services must be made to the
instrumentality of the government and paid for directly by it. The general
exception is that purchases made and paid for by governmental employees on
prepaid or reimbursable expense accounts are not tax exempt. In
communication with numerous instrumentaities of federal, state of Tennessee,
and counties and cities within Tennessee, the general problem is the employees
on prepaid or reimbursable expense accounts are on a fixed per diem amount
and tend to take a higher cost room. Then the tax is appropriately added, but
becomes the personal liability of the employee. Consistently, the governmental
entities have indicated there is no problem with the tax being included as long as
the goods and services and the tax amount does not exceed the maximum per
diem allowance.

I might point out that this is consistent for the federal, state or Tennessee and
counties and cities within Tennessee. Governments of other states are not tax
exempt here.
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Based upon the information given in your letter, it appears that the credit cards
will meet the criteria of exemption. The hotel motel industry, having faced
probiems in identity between qualitied credit cards and cards of employees may
ask for documentation in the form of a governmental certificate of exemption
(copy enclosed). But they may also ask that an officer of the governmental entity
provide a letter basically describing the card and confirming the charges thereon
are the direct responsibility of the government. There is no prohibition against
the business exercising due caution to ensure the eligibility of the entity claiming
exemption and documentation to support such claim.

This response does not constitute a revenue tax ruling or a binding letter ruling
of the Department of Revenue pursuant to Tennessee Code Annotated, Section
67-1-109.

If | may be of further assistance, you can reach me at (615) 741-2594.




TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE
NASHVILLE

GOVERNMENT CERTIFICATE OF EXEMPTION

To:

Vendor

The undersigned hereby certifies that the purchases of tangible personal property or services being made on this certificate of
exemption are being made by the State of Tennessee, or a county or municipality within the State of Tennessee, or the Federal
Government, or an agency thereof and are for the use of such government or agency.

The undersigned further certifies that the said government or agency is making the purchase direct from the above named

vendor, will obtain title or has titie to the property immediately when it is delivered, and will use public funds to pay directly to the
above named vendor for the tangible personal property or services obtained upon this certificate of exemption.

Name of government or agency

Date: Signed:

Title:

RV-F1301301



